Til min neste oppgave på universitetet valgt jeg et tema som krysser både samliv og tradisjoner; Bali’s navnetradisjoner. Jeg utforsket nettet etter interessante sider ved Balinesisk kultur og endte opp veldig forvirret, for hvordan man navngir barna sine her på Bali følger et helt bestemt mønster det kan være vanskelig å forstå og sette seg inn i.
Alle balinesere får tildelt til et av bare fire navn: Wayan, Made, Nyoman eller Ketut. Både menn og kvinner. Er ikke det fantastisk? For å lettere forstå denne navnestrategien, forestill deg at hver eneste innbygger i ditt eget land, Norge, ble kalt Ole, Jonas, Sigrid og Robin. Både menn og kvinner. Tenk deg så at alle i familien din, alle du er knyttet til gjennom skole, jobb og fritid, alle dine venner, tv-kjendisene, selv kassedama på kiwi (!) bar ett av disse 4 navnene.
Nesten ufattelig, ikke sant?
Jeg tenkte umiddelbart på hvor vanskelig det måtte være å kontrollere alle disse forskjellige menneskene og identifisere hvem de er. Hvor ofte hender det her i Norge at du roper på venninnen din nedi gata og 20 kvinner og menn snur seg? I Bali, Indonesia, er en slik 4-navn-eneste systemet helt ekte, men heldigvis med unntak.
Hvert balinesisk barn får rett og slett navnet sitt etter når i søskenflokken han eller hun blir født. Den førstefødte, gutt eller jente, blir kalt Wayan. Nummer to blir født Made (uttales ma dag). Den tredje Nyoman, og det fjerde barne får navnet Ketut. Fra gammelt av var det opprinnelig kun vanlig å få 3 barn i balinesiske familier, men ettersom vanen med det fjerde barnet fulgte på dukket det opp enda et navn. Ketut betyr noe så søtt som “lille banan” eller “bananen som henger utenfor klasen”. Altså attpåkladden.
Nå i mer moderne tider kan man jo undre seg hva som skjer med barn nr 5 eller 6. Det er så enkelt som at man begynner på nytt igjen. Så dersom du har 5 barn, vil to av dem hete Wayan; nr 1 og nr 5.
Kvinner får tittelen "Ni" før navnet sitt, som i Ni Wayan, og har samme funksjon som "Miss" eller "fru". Menn bruker 'I', som i I Wayan, omtrent som 'Mr. Putu’s nabo har 11 søsken. I sin familie er han den tredje Wayan, noe som i mine ører høres helt sprøtt ut. Heldigvis finnes det unntak og det har oppstått andre versjoner av 1, 2, 3 og “lille banan”.
Den førstefødte barn kunne vekselvis bli navngitt Putu (selv om det navnet er tradisjonelt reservert kun for øvre kastefamilier). Det andre barnet kan bli navngitt Kadek istedenfor Made. Den tredje kan være Komang, eller enda NgNga (en svært landlig navn) i stedet for Nyoman. Imidlertid er det fjerde barnet bestemt til å bli Ketut, og bare Ketut. En førstefødt gutt kan også bli kalt Gede. En førstefødt jente kan være Iluh (uttales Ee loo). Det finnes også religiøse navn i forbindelse med det hinduistiske kastesystemet.
Jeg har forstått det slik som at hvor barnet blir født i rekka, opprinnelig skulle avgjøre hvilke spesielle egenskaper, personligheter og / eller roller barnet har i familien.
Til slutt avslørte Putu at ingen egentlig vet hvorfor navnesystemet ble innført for så mange hundre år siden. Hun forsikret meg om at ingen barn har spesielle familieplikter, roller eller forpliktelser. Ingen er antatt å ha visse personligheter eller tegn. Den eneste tradisjonen om barn er at bare sønner arver familiens eiendeler, som vanligvis er spredt likt mellom alle sønnene.
Kallenavn er brukt jevnlig for å skille mellom folk. Disse kan oppstå gjennom interesser, hendelser, talenter, personligheter eller unike kvaliteter.
Mens balinesere refererer til hverandre ved kallenavn eller familienavn, presenterer de seg vanligvis for turister ved fornavn. Kan trøste meg med at jeg har nesten 25% sjansen for å gjette riktig!
Sofie H
http://www.thewinsproject.org/news/how-do-balinese-name-children
http://en.wikipedia.org/wiki/Balinese_name
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar